Roemenië

Saliste is een bergstadje in Transsylvanië, gelegen aan de voet van het Cindrel-gebergte (zuidelijke Karpaten). Saliste is een kleine gemeenschap op een afstand van 1800 kilometer van Goirle. Het bestaat uit negen kerkdorpen en telt ongeveer 5800 bewoners. Al wandelend en fietsend kunt u erg mooie tochten maken naar de diverse pittoreske dorpjes in de omgeving. Saliste is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Sibiu en Sighisoara . De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam en er zijn diverse pensions en campings.

Waar ligt Saliste precies?
Grotere kaart weergeven

Het stadje heeft enkele winkels, cafés en eetgelegenheden. Voor de grotere boodschappen kunt u naar het dichtbijgelegen Sibiu gaan. Sibiu, met zijn historische binnenstad, was enkele jaren geleden één van de culturele hoofdsteden van Europa.

Saliste

Sociale situatie
De sociale situatie in Roemenië laat naar West-Europese maatstaven te wensen over. Het gemiddelde inkomen bedraagt circa 2.400 euro per jaar. Bijna een kwart van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Hierdoor zijn de meeste huishoudens gedwongen, naast hun reguliere baan, in het grijze circuit bij te verdienen.
Goede medische zorg is vaak alleen voorhanden als er extra geld wordt betaald.

Bevolking en cultuur
Naast Roemenen, wonen er veel Hongaren en in mindere mate Duitsers (Saksen) in Roemenië. Ook de invloed van de Roma (zigeuners) is vrij groot. De meeste Roma staan nergens geregistreerd en zij leven onder de armoedegrens.

Unieke dierenwereld
De dierenwereld in Roemenië is uniek. Door de ongereptheid leven er nog diersoorten, die in de rest van Europa bijna niet meer voorkomen. In de Karpaten zijn nog bruine beren, wolven, gemzen, lynxen, marters en steenarenden te vinden. Op het platteland zal u ongetwijfeld nog broedende ooievaars tegenkomen, zelfs de zeldzame zwarte ooievaar kunt u er aantreffen. In heuvels en vlaktes zijn nog grote populaties dassen te vinden. In de bergriviertjes leven behalve forellen ook otters en ijsvogeltjes.

Op de markt in Saliste

Kamperen en overnachten in Roemenië
Wanneer u gaat kamperen in Roemenië kunt u een zeer gevarieerd landschap verwachten. Kampeerders die zowel van een zomer- als een wintervakantie houden kunnen hier goed terecht. Overnachten in Saliste en het bezoek aan de pittoreske dorpjes in de omgeving is een lust voor het oog. In de stad zijn diverse overnachtingsmogelijkheden, zoals bij het camping/pension van Julian Parau of bij het pension van Rudy & Ella.

Voor meer informatie over Saliste en zijn omgeving kunt u terecht op:
Paspoort Roemenië (praktische informatie over toerisme in Roemenië)
De Wikipedia-pagina van Roemenië (algemene informatie over Roemenië)
Midden Europa (algemene, toeristische en zakelijke informatie over meerdere Midden-Europese landen)