Over Shar

Het ontstaan van SHAR
Na een lange periode kwam er tijdens Kerstmis 1989 een eind aan de communistische dictatuur in Roemenië. De toenmalige leider Ceauşescu werd door het volk weggestuurd en na een kort proces berecht. Direct na het opengaan van de Roemeense grens werden we door de media geconfronteerd met beelden van totale chaos, armoede en ontreddering. Ook schokkende beelden uit de psychiatrie, kindertehuizen, gehandicapten- en ziekenhuizen kwamen onze huiskamers binnen.
———————————————————————————————————————————-
Roemeens gezin met hulpgoederenHet Rode Kruis organiseerde een grote actie om goederen in te zamelen. Ook mensen uit Goirle vulden pakketjes en deden er hun naam en adres bij. Enkele mensen uit Roemenië reageerden en korte tijd later vertrok een groepje om deze mensen te bezoeken. Dat leidde tot de oprichting van de stichting in 1991.
SHAR en AVUS
De hulpverlening werd georganiseerd vanuit de stad Sibiu naar Saliste. Na enkele jaren richtte men in Saliste een eigen stichting op. Vanaf die datum werkt de Stichting Hulp aan Roemenië (SHAR) samen met Stichting Asociatia Vicentius Umanita Saliste (AVUS).
————————————————————————————————————————————
Tante Stella

'Tanti Stela', oudste lid van AVUS

In de beginjaren was de armoede zo groot dat er vele jaren hulp geboden is met kleding, voedsel en materialen voor onder andere scholen en verpleeghuizen. Geleidelijk werden projecten ontwikkeld met het doel op de langere termijn meer steun te kunnen realiseren. Beide organisaties, zowel in Goirle als in Saliste, werken met vrijwilligers. Sinds de oprichting van de stichting is er enorm veel werk verzet, hetgeen we enorm waarderen.